Hybenmarmelade med æble og havtorn

Den varme sensommer er langsomt forvandlet til efterår og lidt koldere dage. Efteråret er også velkommen og denne årstid byder på så mange lækre sager som man kan sanke fra naturen. Forleden var vi en tur ude ved Rosenvold strand hvor jeg vidste jeg kunne finde havtorn og hyben. 

Jeg fik plukket en god portion hyben som endelig ikke må være for modne, så de er bløde. Der var stadig hybenblomster og en pose kronblade kom med hjem til årets sidste hybenrosesaft. Det smager skønt i iskoldt danskvand. 
Havtorn kan findes fra august til oktober men det var lige i sidste øjeblik og jeg fik kun en smule med hjem, heldigvis lige nok til min hybenmarmelade. Havtorn er lidt speciel da man er nød til at klippe små grene af med bær på som skal en tur i fryseren. Når de er frosne er de nemme at tage af grenene med en gaffel. Min høst gav lige 60 gram som kom i marmeladen. Havtorn breder sig meget så det gør ikke så meget at man klipper lidt grene af. 
 

Hyben findes næsten overalt i naturen og er en invasiv art. Heldigvis kan hyben bruges til mange lækre sager som fx. denne marmelade,  Rose med citronsaft og  Hybensuppe og mange andre lækre ting. Som et ekstra plus er hyben og havtorn smækfyldte med gode vitaminer. 

Hyben tager lidt tid at rengøre men med en lydbog i ørene går det fint 😛  Denne gang vaskede jeg dem, skar dem over og gav dem en tur i foodprocessoreren hvorefter det kom i en skål vand. Kernerne flyder ovenpå og kan let fjernes med en lille si. Ellers plejer jeg at vaske hyben, skære dem over hvorefter de fryses. Når de er frosset kan man lettere fjerne kernerne. 
Æblerne til marmeladen sankede jeg på de fællesarealer vi bor op ad. 

 

Hybenmarmelade med havtorn og æble, 3 små glas:

  • 250 g rengjorte hyben
  • 250 g æble, skrællet og skåret i tern. Kom det i en skål med citronsaft.
  • 60 g havtorn
  • 250 g rørsukker
  • 1 vaniljestang
  • Saften fra en halv ØKO citron
  • Saft og revet skal fra en ØKO appelsin
  1. Kom alle ingredienser i en gryde sammen med de tømte vaniljestænger.
  2. Bring gryden langsom i kog, rør ind imellem og lad det simre i ca. 20 minutter.
  3. Herefter blendes marmeladen og hældes over i en si.
  4. Pres marmeladen igennem sien med en spiseske
  5. Skold glas godt og hæld marmeladen op i dem. Læg låg på og lad det køle af inden marmeladen kommer på køl. 

 

Print Friendly, PDF & Email

Om Betina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2024 · Theme by 17th Avenue

Copyright © 2024 · Amelia on Genesis Framework · WordPress · Log ind

Translate »
Menu Title