Disse små glutenfri rugbrød bager jeg ofte i weekenden og de tager ikke lang tid at røre sammen. Jeg kører de forskellige ingredienser sammen på min køkkenmaskine så alt er godt blandet og luftigt.
Herefter kommer dejen over i to små rugbrødsforme beklædt med bagepapir. Denne gang har jeg givet dem et godt drys chiafrø og herefter ladet dem hæve ved stuetemperatur i ca. 3 timer før de er blevet bagt.
Rugbrødsdejen i formene kan også sagtens langtidshæve i køleskabet natten over hvis man ikke lige har tid til at vente de 3 timer dejen skal hæve. Det er også meget lækkert at få lunt rugbrød til morgenmad søndag morgen ♥
Groft glutenfri rugbrød, 2 stk.:
- 7 1/2 dl vand
- 1/4 dl loppefrøskaller
- 10-12 g gær eller 1,5 tsk. Quick yeast
- 2 spsk. chiafrø
- 1 dl hørfrø
- 1 dl græskarkerner
- 1 dl sesamfrø
- 1/2 dl hampefrø
- 2 dl glutenfri havregryn
- 1 dl kakaofibermel ( køber jeg i Rema 1000)
- 1 dl majsmel
- 6 dl glutenfri havremel
- 1 dl boghvedegryn
- 1 dl fuldkorns rismel
- 3 tsk. salt
- Start med at blande vand, loppefrøskaller og chiafrø. Lad det stå lidt til loppefrøskaller og chiafrøene har suget noget af væsken til sig.
- Tilsæt gær, salt og kerneblandingen.
- Kør dejen på maskine og tilsæt de forskellige melsorter og havremel til sidst da der evt. skal mere eller mindre i. Dejen skal være som en tyk grød og sørg for at det er æltet godt, gerne i 10 minutter.
- Kom dejen i 2 små rugbrødsforme beklædt med bagepapir. Tryk dejen godt ned i formen og glat med en våd dejskraber. Lad rugbrødet hæve under et viskestykke i 3 timer eller i køleskab natten over.
- Efter endt hævetid stikker man små huller med en kødnål så brødet ikke sprækker under bagning. Pensel med lidt koldt vand og drys kerner eller chiafrø på.
- De små rugbrød bages ved 180 grader ved 25 % damp i ca. 1 time og 15 minutter. De kan sagtens bages i en almindelig ovn også. Her kan man stille en bradepande med vand i bunden af ovnen.
- For at være helt sikker på at rugbrødet er bagt kan man tjekke centrumtemperaturen med et stegetermometer og temperaturen skal ligge på 97-99 grader. Efter endt bagetid tager jeg brødene ud af formene og lader dem stå lidt i restvarmen i ovnen.
- Afkøles på en rist.
Tips:
De glutenfri rugbrød er fryseegnet og kan let skæres i skiver efterfølgende.
// Indlægget indeholder affiliate links.
Frederikke skriver
Hvis man ikke er så vild med græskarkerner, tror du så man kan undlade den, eller ødelægger det rugbrødet? 🙂
Betina skriver
Hej Frederikke
Det kan du sagtens, du skal bare tilføje noget andet i stedet, fx havregryn.
Mange hilsner
Betina😊
Karoline skriver
Er der noget som kan erstatte kakaofibermel? Jeg har nemlig ledt i forskellige Rema 1000 efter det uden held.
Betina skriver
Hej Karoline
Du kan evt. bruge mørk maltmel som giver brødet farve og en dejlig smag. Jeg mener at det kan købes i helsebutikker.
Mange hilsner fra
Betina