En stor portion gulerodsbrud blev sat over i aftes, som en gang langtidshævet dej. På mit arbejde er vi så heldige at kunne holde en lille pause fredag formiddag. Det er en pause som vi alle nyder og vi skiftes til at have morgenbrød med. Denne gang var det min tur og jeg bagte derfor en stor portion boller, både med og uden gluten. Jeg er bedst til langtidshævet dej, fordi jeg synes at det er så dejlig let at have med at gøre og fordi bollerne bare skal formes med 2 spiseskeer.
Bollerne stod i køleskabet natten over og blev bagt i morges, mens jeg var i bad. Det er da let, bollerne skulle bare lige afkøles lidt inden de er var klar til at blive pakket ned i fine brødkurve.
Jeg har bagt gulerodsbrud efter en gammel opskrift som jeg har haft i mange år. Det er lækre boller som hurtigt kan røres sammen om aftenen og bages den efterfølgende morgen. Jeg har lavet en portion efter den originale opskrift og en portion som er i en lidt grovere version. Jeg bruger altid økologiske produkter, det har jeg det bedst med og ofte er de ikke meget dyrere end det andet.
Gulerodsbrud, 12-18 stk.:
- 2 dl yoghurt naturel
- 2 dl koldt vand
- 2 dl kogende vand
- 10 g gær
- 1,5 dl rapsolie
- 3 store fintreven gulerod
- 1 dl solsikkekerner
- 2 tsk. salt
- 1 spsk. rørsukker
- 2 dl havregryn
- 1 dl fuldkornshvedemel
- Ca. 800 g hvedemel
- Rør væden med gær, salt og rørsukker. Tilsæt de øvrige ingredienser og gem noget af hvedemelet. Rør det godt på en køkkenmaskine i ca. 5 minutter. Dejen skal være fugtig og lidt klistre.
- Dæk skålen til med folie og stil det koldt natten over. Dejen skal ikke røres i når den er færdig hævet.
- Næste morgen sættes dejen på en bageplade med bagepapir. Brug 2 spiseskeer og kom 12-18 klatter på pladen. Tryk dem let flade og pensl dem med yoghurt eller vand.
- Bag bollerne ved 180 grader og varmluft i 20 – 25 minutter.
- Afkøl bollerne på en rist.
Grove gulerodsbrud:
Det kræver ikke så meget at gøre disse gulerodsbrud lidt grovere. Udskift en del af hvedemelet med fx. groft hvedemel og evt. nogle kerner;- hørfrø, sesamfrø, græskarkerner og flere solsikkekerner. Jeg har uskiftet ca. 300 g af hvedemelet med fuldkornshvedemel.
Skriv et svar