Jeg er begyndt at brygge selv, ikke vin eller øl, men derimod Kombucha som er fermenteret te. En frisk perlende drik som neutral minder lidt om en god hvidvin eller mild champagne, som kan tilsættes uendelig mange smagsvarianter. Kombucha er brygget på te og sukker med hjælp fra en Kombuchasvamp,- en Scoby ( symbiotic culture of bacteria and yeast)
Drikken bliver dog ikke særlig sukkerholdig da scoby’en lever af sukkeret, derimod bliver drikken fyldt med super sunde sager som glukuronsyre, mælkesyre, vitaminer, aminosyrer, antibiotiske stoffer mm., som er så godt for vores krop, tarmsystem og fordøjelse. Kombucha indeholder en lille smule alkohol, ca. 0,5-1%, så det er næsten ingenting.
Min scoby har jeg fået foræret af en anden Kombucha brygger og hvis alt går vel kan jeg også snart forære en væk, da scoby’en hurtigt formere sig. Jeg har meldt mig ind i Kombucha og Kefir Dk gruppen på Facebook og her får man rigtige mange gode tips og ideer. Relevant viden kan også findes her og her.
Det er en lille scoby svamp jeg har fået og den første portion bliver ikke så stor, – kun ca. 1 liter hvoraf jeg skal bruge 300 ml til næste brygning. Til min første brygning har jeg købt en færdig Kombuchadrik sammen med grøn te og rørsukker. Alt sammen økologisk fordi jeg synes at det er bedst og jeg er overbevist om at alt hvad vi indtager er bedst uden kemikalier.
Det er lidt en videnskab at sætte sig ind i brygningen, men når det først er prøvet så er det faktisk ikke så svært. Det vigtigste er en god hygiejne med de redskaber man bruger og jeg har læst mig frem til at man må bruge træ, plastik, glas og porcelæn,- intet metal. Drikken brygges bedst i en glasbeholder med tappehane, dels er det lettere når man skal tappe den færdige drik over på flasker, men også under processen hvor man skal smage Kombucha’en til og ikke må forstyrre scoby’en.
Jeg var så heldig at finde en stor glasbeholder med tappehane i en genbrugsbutik til 75 kr., men siden har jeg set at de har de fineste af slagsen i The og Ide. Måske jeg køber en til at brygge vandkefir i, som også er rigtig sundt og godt.
Kombucha opstart:
- 1 dl færdig Kombucha
- 9 dl kinesisk grøn te, neutral
- 2 dl rørsukker
- Start med at vaske beholderen grundig og skyl i flere hold vand, husk tappehanen.
- Lav 9 dl grøn te af 80 grader varm vand, lad det trække i 15 minutter.
- Tag teen op og tilsæt nu rørsukker og rør det ud i den varme te.
- Køl af til det er 25 grader varmt og kom det i beholderen sammen med den færdige del Kombucha.
- Tag med en plast opøser scoby’en og læg den forsigtigt ovenpå teblandingen.
- Kombuchaen skal have ilt så brug fx et dobbelt lag hørstof som låg og luk det med elastik og et bånd.
- Stil et lille glas kombucha ved siden af beholderen hvis der er bananfluer i huset. Kommer de i selve beholderen er det hele ødelagt.
- Lad blandingen står et skyggefuldt sted, i stuetemperatur ved 20-22 grader. Den skal stå i ca. 8-14 dage og efter 8. dagen kan man begynde at smage om den er klar. Som nybegynder er det en fordel at kunne sammenligne med den færdig købte Kombucha.
Så langt så godt og det er ved starten af min første bryg af Kombucha jeg er, så forsættelse følger. Det bliver så spændende og jeg har allerede mange ideer til forskellige lækre smagsvarianter.
Skriv et svar