Endelig blev min nylavede surdej færdig, klar til brug og den første portion blev brugt til brød. Det er en lidt længere process at bage med surdej, end det jeg plejer, og da jeg havde ret meget surdej, satte jeg en dej mere igang. Denne gang blev det en bolledej med kronblade fra morgenfruer. Boller med surdej er tilsat noget mindre groft mel end ellers, men da det er ret nyt for mig at bage på denne måde, så har jeg undladt at afvige alt for meget fra den originale opskrift fra Claus Meyer. Dejen bliver også æltet godt og længe på maskine før den først hæver lidt i stuetemperatur, for derefter at hæve i køleskab i mindst 12 timer. Normalvis blander jeg alle ingredienserne sammen i en skål og rører godt før dejen overnatter i køleskabet. Min tålmodighed blev sat på en prøve, hvilket dog gav bonus i sidste ende. Det blev nogle meget lækre morgenfrueboller som vi har nydt til morgenmaden idag.
Dejen til brødet var tilsat 6 dl vand, altså 1/2 dl mere end morgenfruebollerne. Det anbefales kun at bruge 5 dl vand som nybegynder, da dejen er våd og kan være ret drilsk. Den var drilsk og brødene blev lidt flade og mere som et baguette. De blev sprøde og fik en fin farve, men de var svære at arbejde med end bolledejen som indeholder mindre vand.
Morgenfrueboller, 12 stk.:
- 5,5 dl koldt vand
- 150 g fuldkornshvedemel
- 450 ølandshvedemel
- 5 g gær
- 3 spsk. surdej
- 2 tsk salt
- 1 lille håndfuld tørrede kronblade fra morgenfruer
Det hele blandes og køres med fordel på maskine til dejen slipper siderne og samler sig omkring dejkrogen, det tager ca. 10 min. Dejen kommer over i en smurt skål, – jeg brugte olivenolie. Først hæver dejen, i skålen med film over, i 1 time ved stuetemperatur og herefter hæver den i køleskabet i mindst 12 timer. Tag dejen ud i god tid og lad den stå lidt i stuetemperatur før bollerne formes og bages.
Bollerne bages på en forvarmet bagesten eller bageplade. Ovnen varmes op til 260 grader og imens hældes dejen ud på et meldrysset bord, deles i 2 stykker på den lange led med en dejspartel og igen i mindre stykker. Bollerne lægges over på bagsiden af en bageplade som er beklædt med bagepapir. Når ovn og bagesten er gennemvarm trækker man bagepapiret med bollerne over på bagestenen. Morgenfruebollerne bagte jeg i 5 min. ved 260 grader og herefter i 8 minutter ved 240 grader. Jeg vil overveje at sænke temperaturen til 220 grader da jeg synes at bollerne blev lige mørke nok.
Skriv et svar