Denne opskrift på smørkaramel er efterhånden en del år og jeg har lavet den rigtig mange gange. Det er rigtig hyggeligt at lave karamel selv og denne smager bare rigtig godt. Den kan laves som ren karamel eller den kan tilsættes lakrids, pistacie, hasselnødder eller peanuts og sikkert en hel masse andet. Jeg har lavet den rigtig meget til mine børn da de var små, hvor jeg også var lidt E numre forskrækket og derfor helst selv lavede slik til dem. De får stadig et helt sagligt udtryk i øjnene når jeg ind imellem laver smørkaramel igen.
Denne smørkaramel koges til max. 125 grader så den stadig er blød, lækker og uden risiko for at trække plumber ud af tænderne. Den kan fint pakkes ind i bagepapir men har ikke lang holdbarhedsdato og det behøver den heller ikke, for den er spist inden man ser sig om.
Smørkaramel:
- 2 spsk. smør
- 300 g sukker
- 3 dl fløde
- 2 dl sirup
- 1 tsk. ren vaniljepulver
- Start med at komme alle ingredienser i en gryde, rør det godt sammen og tænd bare op på 6-7 ( hvis dit komfur har fra 1-9)
- Karamelmassen bringes i kog og der røres af og til i den, specielt til sidst røres der i den hele tiden.
- Når det koger sættes et bolchetermometer i og der holdes godt øje så temperaturen ikke når op over 125 grader.
- Hele processen tager max 1/2 time.
- Når karamellen er kogt ind og nået sin sluttemperatur slukkes der for komfuret. Karamellen kan nu komme i de valgte forme. Jeg har små aflange og kvardratiske forme som jeg beklæder med bagepapir og smører med rapsolie.
- Der er også på dette tidspunkt at man kan vælge at tilsætte nødder, lakrids eller andet.
Denne smørkaramel har jeg valgt at bruge til lækre snickers, små luksus chokoladestykker og lakridskarameller overtrukket med chokolade.
Skriv et svar